KNLTB competitie

De Wintercompetitie 2022 is in volle gang. In April 2023 vangt de voorjaarscompetitie weer aan.  Nieuwe teams kunnen zich inschrijven voor de voorjaarscompetitie 2023 tot 9 december. 

Er worden bij de Doornakkers elk jaar de volgende KNLTB-competities gespeeld: KNLTB Voorjaars-, Najaars- en Wintercompetitie. Ook bieden we alle jeugd competities aan. Inschrijving hiervoor loopt via de juniorencommissie en de trainers.

Inschrijven

Normaal gesproken sluit de inschrijving voor de competitie ongeveer 3 maanden voorafgaand aan de eerste wedstrijd. TV De Doornakkers biedt alle competitiesoorten en dagen aan aan haar leden. Inschrijven kan door deze formulieren te gebruiken:

  Inschrijven teams tot Speelperiode
6 of 7 speeldagen
Inschrijven
KNLTB Voorjaarscompetitie 2023 9 december 2022 april – juni 2022 open
KNLTB Najaarscompetitie 2022 Juni 2022 september – november 2022 gesloten
KNLTB Winter outdoorcompetitie Zuid 2022/2023 september 2022 november 2022 – februari 2023 Gesloten

 

Met ruim 200.000 tennissers zijn de Nederlandse tenniscompetities een van de grootste ter wereld. Daarmee mag je het met recht een groot succes noemen. Bij Doornakkers hebben we in het voorjaar zo een 25 competitie teams met meer dan 150 deelnemende leden. De KNLTB wijzigt jaarlijks het aanbod en de reglementen om de competitie toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor het merendeel van de spelers.

 • Versoepeling invalregels; (zie onder)
 • Dubbel opstelling bekend maken na de singles;
 • Verkort spelen voor alle dubbels (geen 3e set: maar beslissende wedstrijd-tiebreak);
 • Toegankelijkere competitievormen.

Speeldagen en aanbod voorjaar 2023

Het aanbod op de verschillende dagdelen voor de KNLTB Voorjaarscompetitie 2023 kun je hier vinden.

 

 

Activiteiten & Voorjaarscompetitie afsluiting

Tijdens de najaarscompetitie worden wellicht, afhankelijk van corona, extra activiteiten georganiseerd. Tijdens de vrijwilliger en sponsorenavond worden de kampioenen gehuldigd. Teams krijgen over de extra activiteiten voor aanvang van de najaarscompetitie bericht over.

Competitiebijdrage

Per team moet voor alle KNLTB competitievormen een competitiebijdrage betaald worden. In dit bedrag zitten de kosten voor de aanschaf van de tennisballen en de KNLTB bijdrage. Afhankelijk van de competitie en het aantal thuiswedstrijden is deze bijdrage (€45,- KNLTB + aantal thuiswedstrijden * ballen * prijs) per team. Dit geldt voor alle competities in het voorjaar, najaar en winter.

Captainsavonden

Voor de verschillende competities (Voorjaars-, maar ook najaars- en wintercompetitie) worden de aanvoerders uitgenodigd om de briefing en de ballen op te halen, hiervoor worden verschillende avonden gepland. Op deze avonden moet ook de competitiebijdrage betaald worden (per pin).

Planning

De competitieindeling wordt ongeveer een maand voorafgaand aan de competitie bekend gemaakt. Deze is de raadplegen in de KNLTB clubapp en mijnknltb.toernooi.nl. Hier wordt zo snel mogelijk door de verenigingen de aanvangstijd, voor zover niet vastgelegd, bekend gemaakt. Teamcaptains zijn verplicht om de informatie betreffende de te spelen wedstrijden zelf te raadplegen. Deze kan tot 7 dagen voor aanvang van de competitiedag nog gewijzigd worden. 

Digitaal Invoeren Uitslagen

Voorafgaand of bij aanvang van de competitiedag kunnen de teamopstellingen digitaal worden ingevoerd. Deze zijn nog aanpasbaar tot aanvang van de wedstrijden: volg hierbij de regels. De Dubbelspelopstelling mag nog worden gewijzigd tot 15 minuten voor aanvang van de eerste partij in de spelsoort. Doe dit in goed overleg met de tegenstander.

Vanuit de KNLTB is het dan verplicht om de uitslag direct digitaal in te voeren via de website https://mijnknltb.toernooi.nl of de KNLTB Clubapp. Uitslagen kunnen ook tussendoor worden bijgehouden, hierdoor kun je tijdens de competitiedag vaak al de uitslagen op de andere velden volgen. Na het einde van de competitiedag maak je uitslag compleet. De tegenstander controleert dit waarna jullie het definitief verzenden naar de KNLTB. Dit is dan ook de reden dat het niet langer mogelijk is na definitief doorgeven de uitslag te wijzigen. De Technische Commissie kan dit eventueel nog wel, meld je dus even als er iets is misgegaan.

Tijdens de captainsavond helpen wij jullie graag op weg bij onduidelijkheden, met het controleren van de inloggegevens. Stuur even een bericht naar ons of bel ons op via de ledenlijst of clubapp.

Definitieve teamsamenstelling

Wanneer de definitieve teamsamenstelling bekend is, dan staat deze op onze website. deze zijn doorgelinkt naar de klasse-indeling en standen en uitslagen op de website van de KNLTB (mijnknltb.toernooi.nl).

Gebruik van tennisballen

Dit jaar geen verandering wat betreft gebruik van tennisballen:

 • De benodigde ballen worden al tijdens de captainsavond uitgereikt, en dus niet op de wedstrijddag zelf
  de captain dient er zelf zorg voor te dragen dat hij voldoende dozen ballen bij heeft bij aanvang van een competitiedag.
 • Dit dienen nieuwe ballen te zijn. 
 • De ballen hoeven na afloop van de competitiedag niet ingeleverd te worden bij de competitieleider maar blijven eigendom van het competitieteam.

Er kunnen verschillende ballen aangeschaft worden via de Doornakkers, deze worden uitgedeeld tijdens de captainsavond voorafgaand aan de competities. Elk team heeft de keuze uit de volgende merken:

 • Standaard Drukloos:
  • Tretorn Plus € 11,- /3 stuks
 • Gasgevuld:
  • Dunlop fort all court  €6 /3 stuks
  • Wilson Roland Garros 

Afhankelijk per competitie is het aantal sets ballen verschillend. De TC zal het juiste aantal bestellen afhankelijk van aantal wedstrijden dat thuis gespeeld wordt.

Invallers

Mocht het toch voorkomen dat je een keer een invaller nodig hebt tijdens de competitie dan kun je bij de TC terecht. Uiteraard is de ledenlijst ook een hele geschikte lijst om een invaller te vinden. Laat wel even vooraf aan de TC weten wie je uiteindelijk gevonden hebt. Er zijn namelijk regels omtrent invallen in hogere of lagere klasses. De regels omtrent invallen zijn versoepeld. Hierdoor is een dispensatieaanvraag in de regel veel minder vaak nodig, wordt het makkelijker vervangers te regelen in een competitieteam en is het dus ook niet meer nodig competitieduels of wedstrijden op te geven omdat er te weinig spelers zijn.

Dispensatie

In de Voorjaarscompetitie 2021 kan je als VCL dispensatie aanvragen voor 2 keer spelen in een speelweek of spelen voor 2 verenigingen. De invallersregeling is versoepeld waardoor je voor veel spelers geen dispensatie meer hoeft aan te vragen. Naar schatting komt 90% van de aanvragen voor twee keer spelen voor één vereniging dan ook te vervallen. De dispensatievoorwaarden vind je hier. Nadat de indeling gepubliceerd is, ontvang je meer informatie over hoe je dispensaties kan aanvragen. Aanvragen kunnen t/m begin maart 2021 ingestuurd worden. Dit kan tot ongeveer 1 maand voordat de betreffende competitie start.

Boetes

De teams zijn zelf verantwoordelijk voor de boetes (ca. € 100,-) die opgelegd kunnen worden bij niet komen opdagen c.q. onreglementair opstellen spelers(sters) betreft Dynamische Speelsterkte (DSS).

Bij terugtrekking van een team na publicatie van de competitieindeling kan de boete oplopen tot € 225,- euro oplopen.

Al met al willen we jullie weer veel tennisplezier toewensen en hopelijk mogen we weer veel kampioenen begroeten.

Deze pagina wordt onderhouden door de Technische Commissie.